Vodič kako da brzo prodate svoju nekretninu

Imate samo jednu šansu da na kupca ostavite pozitivan prvi dojam. Da bi to i ostvarili morate proći kroz nekoliko faza pripreme koje sam opisao u nastavku teksta.

Idealan scenariji je onaj u kojem ste vi odlučili prodati nekretninu, dođe kupac koji odmah plati i vi mu predate ključeve. U praksi je to potpuno drukčije. Kupac može kupovati nekretninu s kreditom banke te se cijeli postupak, od dogovora o cijeni do same realizacije, može odužiti na nekoliko mjeseci. U stvarnosti je to vrlo stresno i neizvjesno razdoblje kada stvarno ne možete znati koje vas prepreke mogu blokirati da dođete do vašeg cilja.

Bilo da ste se odlučili za prodaju radi promjene posla ili imate neki drugi osobni razlog potrebno je napraviti kvalitetnu pripremu da povećate svoje šanse za prodaju.

Najgore što vam se može dogoditi jest da imate nekretninu koja je dugo na tržištu pa ju oglasite preko nekoliko različitih agencija. Možete biti sigurni da kupci gledaju na to kao da nešto nije u redu s nekretninom te na taj način gubite potencijalne kupce.

Postoji i druga varijanta, a to je da se kvalitetno pripremite prije prodaje te na taj način povećate izglede za prodajom, a to vam je i cilj.
Vodič za prodaju nekretnine

U ovom vodiču dajem vam smjernice kako da brzo prodate nekretninu

Morate biti spremni na prodaju

Da bi bili spremni prodati svoju nekretninu morate biti načisto sa sobom da je došlo vrijeme da ju prodate te da točno znate koji su vam sljedeći koraci nakon što primite novac. Također, morate uključiti i sve troškove koje ćete imati prilikom prodaje, a to su troškovi seljenja, troškovi manjih popravaka, ukoliko imate kredit, troškovi zatvaranja kredita, troškovi provizija i dr.

Dakle, ukoliko niste u svojoj nekretnini stvorili bazu kapitala s kojom možete dalje raspolagati, možda za vas i nije najbolja varijanta da prodate svoju nekretninu. Možete razmisliti o najmu iste te pročitati blog “ kako pripremiti nekretninu za najam”.

Što nakon prodaje?

Možete li si priuštiti drugu nekretninu nakon što prodate postojeću? Kada dobijete novac za svoju nekretninu i kupite novu morate računati da ćete i u ovom postupku imati dodatne troškove, poput poreza na nekretnine od 3%, troškove selidbe, kupnju novog namještaja, eventualno uređivanje nekretnine i dr. Sve te troškove svakako morate uključiti u svoj izračun.

Je li prodaja najbolje rješenje?

Ukoliko želite manje izmjene u nekretnini koju sad imate, kao uređenje interijera ili promjenu rasporeda namještaja, možda ne bi bilo na odmet da razgovarate s arhitektom ili dizajnerom koji bi vam dao nekoliko predložaka. Na taj način bi dobili ono što želite te bi povećali vrijednost svoje nekretnine. Ako i dalje smatrate da vam nedostaje 20-tak m2 onda definitivno trebate potražiti drugu nekretninu koja će zadovoljiti te uvjete. To je svakako bolje rješenje nego iz stana od 50 m2 raditi trosoban ili četverosoban stan.

Kako pripremiti nekretninu da se brzo proda?

Prije nego što ponudite nekretninu na tržištu razgovarajte sa svojim agentom da vam da upute kako da pripremite nekretninu. Zamislite da dođete u dućan i prvi put vidite nove bombone koji su u predivnoj ambalaži. Sad zamislite te iste bombone u prozirnoj vrećici bez ijednog natpisa na njima. Vjerujem da će vam ruka krenuti za ovima u predivnoj ambalaži koja pokazuje kako se slasno tope u ustima.

Ista stvar je i s nekretninama. Ukoliko pozovete kupca u svoju nekretninu koja odiše mirisima, urednošću, bojama – kupci će biti više zainteresirani da je posjete i daju ponudu.

  • Očistiti od stvari koje ne koristite

Teško je riješiti se robe koju više ne koristimo. Teško je odvojiti se od stvari koje su činile naš dom. Drugim riječima ukoliko ste odlučili prodati svoju nekretninu jedna od prvih stvari je da se riješite svih stvari koje više ne koristite. Bilo bi idealno da vam nekretnina izgleda kao hotelska soba.

  • Iznajmite garažu ili skladište

Sve osobne stvari bilo bi najbolje spremiti u garažu ili skladište tako da u trenutku kada vam ponovno zatrebaju možete doći do njih, a isto tako kada se preselite u drugu nekretninu, možete ih ponovno koristiti kao što ste i do sada.

  • Čišćenje

Kao što sam prethodno već spomenuo ljudi vole ulaziti u mirisne prostore koji odišu svježinom. Zamislite da ulazite u parfumeriju i osjetite sve mirise koji su vam izloženi. U takvom prostoru se i vi osjećate ugodno, a cilj je da kupac koji dođe k vama ima taj osjećaj topline i ugode. Stoga, očistite i uredite svoju nekretninu kao za izložbu.

  • Bojenje zidova

Ukoliko vaš dom ima snažne boje, razmislite da ga obojite u neutralne. Cijena majstora vam je oko 3 eura po m2, ali ako sami želite obojiti zidove, u tom slučaju vaš trošak je cijena materijala i vaše vrijeme.

  • Prvi dojam

Knjigu ocjenjujete po koricama, a tako je i s nekretninama. Bilo bi izvrsno kada bi mogli urediti pristup svojoj nekretnini. Nova boja daje novu svježinu u pretprostoru ili ukoliko imate kuću bilo bi izvrsno da vam je trava svježe pokošena.

  • Renovacije

Ako vaš dom ima potrebu za renovacijom, a to vam je u budžetu onda bi vam se moglo debelo isplatiti. Poboljšati kupaonicu ili kuhinju svakako ostavlja bolji dojam na vašeg kupca. Ukoliko vam je izvan budžeta svakako probajte urediti prostor tako da izgleda uredno i pristojno.

  • Fotografije
Ovo je fotografija koja vama treba

Unajmiti profesionalnog fotografa ili ugovoriti s agencijom koja nudi uslugu s vrhunskim fotografijama svakako je benefit koji će vam se isplatiti. Fotografije pričaju priču, a to je prvi poziv vašem kupcu da dođe pogledati što vi nudite. Fotografije koje su mutne, nedovoljno osvjetljene ili malih formata jednostavno ne odaju dojam stvarnog stanja.

Prodajna Strategija

Naći pravog agenta za nekretnine za vas

Agenti su izvrsno upoznati s tržištem nekretnina i svakako znaju bolje od vašeg susjeda procijeniti vrijednost nekretnine. Uz agenta za nekretnine na najbezbolniji način dobit ćete savjet kako prodati nekretninu. On brine da vam dovede kupca, da vam osigura kvalitetan ugovor, da vam riješi sve eventualne nesporazume te da vas uputi u cijeli proces. Predlažem vam da razgovarate s nekoliko agenata te da si nakon toga izaberete jednog, ali samo jednog, za kojeg ste sigurni da će znati na najbolji način predstaviti vašu nekretninu.

Određivanje prave cijene za vaš dom

Kupci dolaze na tržište s određenim budžetom koji su spremni potrošiti. Cijena koju odredite trebala bi privući kupca iz te kategorije. Prema cijeni, kupci znaju radi li se o potpuno uređenoj nekretnini ili ako imate nešto nižu cijenu od one koja trenutno kotira – govori kupcima da je potrebno uložiti u nekretninu odnosno potrebno ju je adaptirati.

Cijena ovisi i o stanju na tržištu. Ovlašteni agenti imaju pristup poreznoj upravi te imaju uvid u kupoprodajne ugovore zadnjih nekoliko godina u vašoj okolici. Mogu vam dati informaciju o iznosu koju je neka nekretnina poput vaše ostvarila prije recimo dva mjeseca. Na taj način vi dobivate točan uvid u stanje tržišta.

Također, ukoliko prodajete potpuno namještenu i opremljenu nekretninu, to bi svakako trebali naglasiti prilikom prodaje.

Ako cijenu postavite previsoko, tržište će vam vrlo brzo pokazati stanje stvari jer kupci neće biti zainteresirani za kupnju. Ako se i pojave te odluče kupiti na kredit, a banka im ne procijeni na iznos koji vi želite, morat će vas odbiti.

Izraditi najbolji mogući opis vaše nekretnine

Nakon što vaš potencijali kupac pregleda fotografije vaše nekretnine, sljedeća stvar koja ga mora zaokupiti jest opis nekretnine. Vaš agent mora napisati izvrstan opis vaše nekretnine koji će kupcu dati do znanja da je to nekretnina za njega. Ako vam se ne sviđa kako je agent opisao neke stvari slobodno i vi sami možete napisati opis.

Opis bi svakako morao uključivati informaciju da je moguće odmah useliti jer je to jedna od stvari koju kupci svakako gledaju.

  • opremljena kuhinja
  • uređena kupaonica
  • kvalitetna vanjska stolarija
  • vrsta grijanja i dr.

Kako potaknuti kupce da požure s kupovinom

Ponudite opremljenu nekretninu. Kuhinja po mjeri sa svim uređajima koju ostavljate novom kupcu je veliki poticaj.

Ponudite da ukoliko kupac kupi do određenog datuma da dajete dodatni popust. Svi vole popuste tako i vaši kupci pa bi bilo zanimljivo ponuditi tu opciju.

Greške koje bi trebali izbjegavati prilikom prodaje nekretnine

  • Postavljanje nerealno visoke cijene. Agenti vam tu mogu pomoći
  • Skrivanje ozbiljnih problema. U procesu kupoprodaje ukoliko kupac primijeti da ste pokušali sakriti neku manu to će ga sigurno razljutiti, a mogli bi i završiti na sudu.
  • Ne pripremiti se na proces prodaje. Morate biti potpuno pripremljeni za brzu prodaju u trenutku kada odlučite prodati. Preskakujući korake moglo bi vam se dogoditi da vam nekretnina ostane predugo na tržištu što joj smanjuje vjerovatnost prodaje po traženoj cijeni.
  • Nuditi bez kvalitetnih fotografija. Potencijalni kupci gledaju na pretraživačima i kada ugledaju primamljivu fotografiju u tom trenutku se zaustavljaju da bi detaljno pogledali o čemu se radi. Ukoliko ste preskočili taj dio vaša nekretnina se neće gledati što znači da vam neće dolaziti vidjeti vašu nekretninu.

Kao što možete vidjeti za kvalitetnu prodaju potrebno je uložiti vremena i novca, ali na kraju će vam se višestruko isplati samo ako sve korake napravite na vrijeme.

Zaključak:

Prodaja nekretnine je vrlo ozbiljna odluka za koju je potrebno vrijeme da sazrije. Možda je to i vaša najvažnija odluka u životu jer vam može promijeniti život na način na koji niste uopće mislili da je moguće.

Imao sam klijenticu koja mi je u razgovoru rekla da ona računa da će prodavati nekretninu dvije godine. Razgovarajući s njom objasnio sam joj da je idealno vrijeme prodaje nekretnine 3 do 6 mjeseci (zavisno od nekretnine), ali u ovom slučaju se pokazalo točno i prodali smo ju za pet mjeseci od dana kada smo ju objavili. S obzirom da je ona računala na dvije godine imao sam dva mjeseca da ju naučim kako da pripremi nekretninu za prodaju što je i učinila. Imali smo puno kupaca koji su došli pogledati, ali prvo vrijeme smo imali problem s nerealnom visokom cijenom. Nakon četiri mjeseca smo korigirali cijenu i na kraju smo imali dva kupca koji su licitirali s cijenom.

Kao i u svakom drugome poslu priprema je 90% uspjeha.

Zanimaju me Vaša iskustva sa prodajom nekretnine te bi Vas zamolio da u komentare napišete kakva ste vi iskustva imali.

Možete me pratiti na Instagramu i Facebooku.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
PODIJELITE ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Prijavite se da ne propustite sljedeći članak

Osnovni podaci o Agenciji:
OIB: 89599022410
Broj rješenja o ispunjavanju uvjeta: Klasa:  UP/I – 330-01/18-01/210
Licencirani agent: Siniša Milašin,oec
Osiguravateljsko društvo: Jadransko osiguranje