Želite kupiti nekretninu, a nemate novca

Želite kupiti nekretninu, ali nemate dovoljno novca?

Ne brinite, postoji nekoliko načina da kupite nekretninu.

Često u razgovoru možete čuti kako ljudi govore da su kupili nekretninu jer im je bilo potrebno više prostora, ali ono što sigurno ne govore je način na koji su financirali kupnju nekretnine. Tu i tamo netko spomene da je nekretninu kupio na kredit ili je zamijenio jednu nekretninu za drugu.

U ovom vas tekstu želim upoznati s nekoliko različitih načina kako doći do nekretnine. Za određene načine bit će vam potrebno i malo hrabrosti.

Sadržaj ovog bloga:

  1. Kredit od banke
  2. Potpora države
  3. Zajedničko ulaganje
  4. Korištenje vlastitih sredstava

Kredit od Banke

Kada želimo kupiti svoju kućicu u cvijeću često tražimo i više godina da bi našli idealan prostor koji će nam odgovarati i koji će biti baš ono što smo si željeli cijeli život. Zato želimo biti sigurni da ono što kupujemo odgovara našim potrebama i željama. Naravno, tu se radi i o sigurnosti da kada nešto odlučimo kupiti da znamo da neće biti problema oko dokumentacije. Ukoliko se odlučite za kredit od banke možete biti sigurni da će banka sve provjeriti prije nego što će vam dati novac za kupnju. Na taj način dobivate sigurnost da je dokumentacija uredna. U nastavku ću malo detaljnije opisati što je kredit od banke.

Kredit od banke je najčešći način financiranja nekretnine. Banke vam nude različite kredite za kupnju nekretnine, poput hipotekarnog kredita ili kredita za kupnju stana.

Što je Hipotekarni kredit?

Hipotekarni kredit je vrsta kredita koja se koristi za financiranje kupnje nekretnine. Banka daje kredit, a korisnik daje nekretninu u zalog. Nekretninu banka koristi kao garanciju za kredit i ako korisnik ne može vratiti kredit, banka ima pravo prodati nekretninu i na taj način pokriti svoj dug.

Hipotekarni kredit se često koristi za kupnju stana, ali se također može koristiti za kupnju drugih vrsta nekretnina poput zemljišta, kuća i sl. Ukupna vrijednost kredita ovisi o vrijednosti nekretnine i vašim financijskim mogućnostima. Troškovi na koje morate računati za hipotekarni kredit uključuju kamatne stope, naknade banke, troškove osiguranja i javnobilježničke troškove i dr.

Prije nego se odlučite za ovu vrstu financiranja bilo bi izvrsno da prije nego pronađete nekretninu za kupnju da se raspitate u banci o uvjetima. Najbolje je raspitati se kod nekoliko banaka te kod javnog bilježnika i na taj način dobiti kompletnu sliku troškova i naknada.

Potpora države – apn

Postoje neke državne potpore koje pomažu u financiranju kupnje nekretnine, poput programa potpora mladim obiteljima ili programa za stambene kredite.

U Hrvatskoj postoje subvencionirani stambeni krediti tzv. APN krediti, u žargonu, kojima vam Vlada Republike Hrvatske želi olakšati stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Odnosi se samo na državljane Republike Hrvatske koji nisu stariji od 45 godina te ne posjeduju nekretninu u kojoj se može živjeti. Ili one državljane kojima je potrebna veća nekretnina od one koju imaju u posjedu pa manju prodaju.

Republika Hrvatska putem potpora financira do iznosa od 100 000 eur s tim da rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Nekretnina može biti i skuplja od 100 000 eura, ali iznos do kojega RH daje potporu je 100 000 eura.

Također moguće je dobiti i subvenciju za već započetu gradnju obiteljske kuće.

Za više detalja o apn kreditima posjetite ovaj link apn.hr

Zajedničko ulaganje

Zajedničko ulaganje u nekretnine je kada vi i drugi ulagači zajedno kupite nekretninu. Ovaj način ulaganja omogućuje vam da uložite u veći ili skuplji objekt nego što bi bilo moguće samostalno, te podijelite troškove kredita i održavanja nekretnine. Zajedničko ulaganje također može povećati financijsku sigurnost za budućnost jer raspodjela rizika više nije na jednom ulagaču, već na više njih. Važno je napomenuti da je pri zajedničkom ulaganju potrebno dobro razmotriti ugovore i pravila uključenih ulagača te isplanirati dugoročne ciljeve.

Najbolji primjer toga su dvojni objekti. Najčešće ih možete vidjeti na našoj obali. U tim slučajevima zemljište potrebno za gradnju kuće može biti manjih dimenzija nego da gradite samostojeću kuću. Dva investitora su se udružila i gradila na način zajedničkog ulaganja. Svaki je dobio kuću, a platili su manje za zemljište, zajednički su financirali sve dozvole i imali su jednu firmu za gradnju.

Također, odličan primjer je da ste odlučili sa svojim poslovnim partnerom kupiti poslovni prostor koji ćete dati u zakup. Sami možda nemate dovoljno sredstava da kupite veliki poslovni prostor, ali s poslovnim partnerom možete. Povrat kapitala bi vam trebao biti oko 7,5% godišnje da bi vratili uloženo kroz 13 godina. Na taj način uloženi kapital vam se vraća u višem iznosu nego da ste ga sami uložili za što niste imali dovoljno sredstava. Više o najmu možete pročitati na ovom blogu.

Kao što sam napomenuo, a smatram da je izuzetno važno je da na vrijeme dobro razmotrite ugovore i definirate sva pravila koja vam padnu na pamet te iste uglavite u ugovor o zajedničkom ulaganju. Cijena koju ćete platiti odvjetniku da vam sastavi takav sporazum je nebitna ukoliko se pojave problemi koje niste očekivali te završite u sporu koji u Hrvatskoj često traje godinama.

Korištenje vlastitih sredstava

Kako kapitalizirati na vlastitim sredstvima ?

Ako imate dovoljno novca, možete kupiti nekretninu iz vlastitih sredstava.

Kapitaliziranje na vlastitim sredstvima u nekretninama znači da investirate novac u nekretnine bez korištenja vanjskog financijskog izvora poput kredita. To se može postići na nekoliko načina:

  1. Uštede: Ako redovito štedite novac, možete ga koristiti za kupnju nekretnine.
  2. Prodaja nekretnine: Ako imate nekretninu koja se može prodati za dovoljno novca da kupite drugu nekretninu, to može biti dobar način da se kapitalizirate na vlastitim sredstvima.
  3. Preusmjeravanje investicija: Ako imate investicije u drugim sektorima, možete preusmjeriti te investicije u nekretnine.
  4. Preuzimanje nekretnine: Ako imate priliku preuzeti nekretninu od člana obitelji ili prijatelja, to može biti dobar način da se kapitalizirate na vlastitim sredstvima.
  5. Kombinacija metoda: Kombiniranjem više metoda možete kapitalizirati na vlastitim sredstvima u nekretninama.

Ovo navodim samo kao primjer tako da sve iznose koji su navedeni gledate kao primjer!

Idealno bi bilo da kupite nekretninu koju treba adaptirati. Recimo da ste našli nekretninu u vrijednosti od 100 000 eura te ju kupite za 90 000 eur. Uložite u adaptaciju iste 15 000 eura. Znači do sada ste uložili 105 000 eura.

Pozovite procjenitelja iz banke i procjenitelj vam procijeni nekretninu na 120 000 eura. Znači sada ste već u plusu 15 000 eura. Međutim vi ne prodate nekretninu za 120 000 već istu iznajmite za 600 eura mjesečno te zatražite od banke hipotekarni kredit i banka vam na osnovu procjene odobrava iznos od 75% vrijednosti što bi u našem slučaju iznosilo 90 000 eura.

Na 20 godina vaš anuitet bi iznosio 500 eura s 3% kamatom. I sad možete iznajmljivati i drugu nekretninu koju ste kupili za 90 000 eura, a troškove kredita vam pokriva prvo ulaganje dok vi imate dvije nekretnine od novca za jednu.

Da bi krenuli na ovaj način ulagati u nekretnine potreban vam je dio kapitala i dobar financijski savjetnik.

Zaključak

Kada odaberete način financiranja, važno je voditi računa o troškovima koji su povezani s tim načinom financiranja. Troškovi uključuju kamatne stope, naknade banke, troškove osiguranja i druge troškove. Stoga, prije nego što odlučite kojim načinom ćete financirati nekretninu, dobro razmislite o svakoj opciji i usporedite troškove.

Ukratko, postoje mnogi načini financiranja nekretnina. Odabir najboljeg načina ovisi o vašim financijskim mogućnostima i potrebama. Ako imate dodatna pitanja ili želite savjet, obratite se svom bankaru, financijskom savjetniku ili agentu za nekretnine.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
PODIJELITE ČLANAK
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Prijavite se da ne propustite sljedeći članak

Osnovni podaci o Agenciji:
OIB: 89599022410
Broj rješenja o ispunjavanju uvjeta: Klasa:  UP/I – 330-01/18-01/210
Licencirani agent: Siniša Milašin,oec
Osiguravateljsko društvo: Jadransko osiguranje